26 août 2013

Guide des meilleurs vins à moins de 20 € 2014

 Guide des meilleurs vins à moins de 20 € 2014

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Couv-Guide-rouge-2014

 

  • Abbaye de Fontfroide

Fontfroide-Occelus--guide-des-meilleurs-vins-à-moins-de-20-euros-2014-part1

 

 

 

 

 

Fontfroide-Occelus--guide-des-meilleurs-vins-à-moins-de-20-euros-2014-part2

 

 

 

  • Domaine des Cognettes

Cognettes-selection-des-cognettes--guide-des-meilleurs-vins-à-moins-de-20-euros-2014

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Domaine de La Garelle

Garelle---cuvee-du-solstice-guide-des-meilleurs-vins-à-moins-de-20-euros-2014

 

 

 

 

 

 

  • Domaine La Maurine Rouge

Maurine-Rouge-engouement-guide-des-meilleurs-vins-à-moins-de-20-euros-2014

 

 

 

 

 

 

 

Maurine-Rouge-secrets-de-paul-guide-des-meilleurs-vins-à-moins-de-20-euros-2014

 

 

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21 juin 2013

Tasted Journal - 100% BLIND - LANGUEDOC, SOUTH WEST, BORDEAUX, RIESLING, BURGUNDY, RHONE

 

 Tasted Journal - 100% BLIND

By 2 Best Sommeliers of the World, Markus del Monego and Andreas Larsson 

 tasted journal 2

87,5| ChAteau Les Roches de Ferrand Fronsac 2010 :

AL - Dark, ruby red; the nose is pure without oak with notes of plums and herbs; medium bodied palate, clean, fresh and balanced with attractive fruit and moderate finish. 85
MdM - Dark, purple red with violet hue. Clean nose with elegant fruit, juicy character, blackcurrants in the nose and on the palate. Good length with juicy fruit in the finish. 90

 

86| ChAteau Au Pont de Guîtres Lalande de Pomerol 2010

AL - Dark ruby red, sweet nose of prune and confiture; the palate is medium bodied and offers jammed fruit, high acid and soft texture, fairly long with a herbal finish. 86
MdM - Dark, purple red with violet hue. Juicy fruit in the nose, discreet spiciness. On the palate soft and creamy texture, medium weight and length. 86

 

85| LES HAUTS DE TOUSQUIRON CuvEe Lucie Médoc 2010

AL - Medium deep, ruby red; the nose is quite traditional, no oak, sweet plum and herbal notes; medium bodied with a firm backbone and high acidity; moderate finish. 83
MdM - Dark, purple red with violet hue. Ripe nose with aromas reminiscent of prunes and dark berries. On the palate well structured with medium weight and length. 87

 

 

Tasted-Riesling-Vielles-vignes-2011

 

Tasted-Riesling-Frankstein-2011

 

 

tasted-Domaine-des-Bories-2011

 

Tasted-Journal-Chateau-Lauriga-Cuvée-Bastein-2011

 

Tasted-Journal-Chateau-Lauriga-Cadet-de-Lauriga-2011

 

Tasted-Journal-domaine-La-Maurine-rouge-secrets-de-Paul

 

Tasted-Journal-Chateau-Lauriga-Rene-Clar-2010

 

tasted-Domaine-des-Bories-2011

 

Tasted-Journal-Domaine-des-Bories-Madiran-Vielles-vignes-2009

 

Tasted-Journal-Nicolas-Hirissou-Gaillac-Florentin

 

Tasted-Journal-domaine-Poulleau-Aloxe-Corton-2011

 

Tasted-Journal-domaine-Flacher-St-Joseph-Cuvée-Loess-2011

 

Tasted-Journal-domaine-Flacher-St-Joseph-Terra-Louis-2010

Tasted-Journal-domaine-Flacher-St-Joseph-Terra-Louis-2010-part2

Tasted-Journal-domaine-Flacher-St-Joseph-Les-Reines-2010

Tasted-Journal-domaine-Flacher-St-Joseph-Les-Reines-2010-part-2

 

 

 

 

 

 

 

28 avril 2013

Le Touraine Sauvignon de Stephane obtient une nouvelle médaille d'or -Another gold medal for the touraine sauvignon

 

SAUVIGNON DU MONDE 2013

concours-mondial-sauvignon

MEDAILLE d'OR / GOLD MEDAL
    DOMAINE CHARBONNIER - Touraine sauvignon 2012

MEDAILLE d'ARGENT / SILVER MEDAL
    DOMAINE CHARBONNIER - Touraine sauvignon Vielles vignes / Old Vineyards 2012

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27 mars 2013

Le domaine du Moulin, GAILLAC, accumule les récompenses....

 

CONCOURS DES VINS DU SUD OUEST

 

concours vins sud ouest 2013

 

Apres l'or aux concours des vignerons indépendants le Gaillac Vielles vignes en Blanc s'illustre à nouveau. After the Gold Medal at Concours des vignerons indépendants the Cuvée Vielles vignes White obtain a new gold medal

 

MEDAILLE d’OR / GOLD MEDAL

  • Gaillac Blanc Vielles vignes 2011 – domaine du Moulin

 

MEDAILLE d’ARGENT / SILVER MEDAL

  • Gaillac Rouge Cuvée Reservée 2011 – domaine du Moulin
  • Cahors Chateau de Hauterive 2011 - Chateau de Hauterive

 

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22 mars 2013

Vinalies Internationales, MEDAILLE d'or (GOLD MEDAL ) Chateau LAuriga

 

VINALIES INTERNATIONALES

vinalies internationales OR

 

  • CHATEAU LAURIGA cotes du Roussillon Cuvée Bastien 2011 : MEDAILLE d'OR -GOLD MEDAL

 

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11 février 2013

Bourgogne d'aujourd'hui - Bertrand Bachelet

Bourgogne d'Aujourd'hui

 

 

Bourgogne-Aujourd-hui--Bertrand-Bachelet

 

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22 janvier 2013

Dégustation chez le domaine Frey avec des importateurs pour l'Ouest du Canada

 

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14 décembre 2012

Vins Et Terroirs Authentiques Hiver 2012 -2013, deux vins du domaine Poulleau récompensés

Vins Et terroirs Authentiques Hiver 2012-2023- revue Belge

 

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08 janvier 2012

La MONDIALISATION / The GLOBALIZATION

ENGLISH BELOW the french text


Quand la mondialisation ne devrait pas être synonyme de standardisation !

Nous constatons une certaine dérive de proposer des produits standardisés, notamment dans le mileu du vin avec l'homogénéisation des vins pour proposer un gout standard une année sur l'autre, pays par pays.

Cela fait quelques années déjà que nos parents, grand-parents, oncles et tantes nous ont appris à aimer les bonnes choses, à découvrir les spécialités locales, à écouter et découvrir la nature.

55Le véritable intéret de la mondialisation, n'est elle pas de découvrir différentes cultures, différentes richesses, différents produits gastronomiques, différentes musiques ? Ne peut on pas valoriser les produits locaux, les cultures diverses, les spécialités locales plutôt que de standardiser les mêmes produits. L'ouverture au monde ne doit pas permettre de rendre les choses communes a tous mais de permettre à tous de découvrir des produits régionaux ! N'est il pas intéressant de découvrir la diversité viticole et la diversité des vins ...

Nous souhaitons au travers de Patrimoine des Terroirs, sensibiliser les gens  sur le fait qu'un vin est le fruit d'une alchimie entre son sol, son ou ses cépages et le vigneron ( avec ses choix de vinification et d'élevage). Notre plus grand souhait est que chaque pays ait aujourd'hui la capacité d'exporter ses spécificités, sa culture afin que la Terre ne deviennent pas une seule entité homogène, mais la réunion de particularités locales.

Un Terroir peut se résumer par ces quelques mots : C’est l'ensemble des facteurs naturels, qui caractérise un vignoble donné: le sol, sa nature, sa composition,  son exposition, la localisation géographique, la géologie, et le microclimat qui en résulte.

Nous sommes à une époque où les connaissances en chimie et les progrès technologiques permettent d’élever des 58vins buvables un peu partout dans le monde.  Le prestige de la France, tout comme n'importe quel pays repose sur son authenticité, ses terroirs, sur la petite taille de ses domaines et un savoir-faire historique. Or, même un sol doté des qualités d’un terroir se transforme en un banal substrat normalisé si des mesures chimiques et physiques non raisonnées ont perturbé les organismes vivants qui le composent et s’il s’érode.

En tant que consommateurs, soyons heureux et fiers lors de nos achats, de privilégier le petit producteur et sa production, pour se faire plaisir et faire plaisir.

Avoir une activité professionnelle n'est pas incompatble à avoir du bon sens de préserver mère nature, les emplois et l'avenir ainsi que respecter les fournisseurs, les clients et ses employés.

Prenons tout simplement le temps de vivre, de partager et de découvrir !

Alain et Céline, managers
et les vignerons de Patrimoine des Terroirs

 

 

In ENGLISH BELOW

 

When globalization should not be synonymous with standardization!

We see some drifts to offer standardized products, particularly in the wine business with the homogenization of the wine's taste to offer a standard taste, year per year and country per country.

Since several years now, our parents, grandparents, aunts and uncles help us to understand and to love the good things, to discover the local specialties, to listen and to discover nature, environnment and culture.

Raisin_et_mainThe real interest of globalization, it's to discover different cultures, wealth, various gourmet foods, different musics, no ? Can we not valorize local products, diverse cultures, local specialties rather than to standardize the same products ? To open the world should not allow to make things common to all but to allow everyone to discover regional and national products ! It's allways interessant to discover the diversity and variety of grape wines, doesn't it ?

We hope through Patrimoine des Terroirs, to allow people to understand that wine is the result of a relation between the soil, its grapes and the winemaker (with its choice of vinification and aging). Our greatest wish is that each country will have the ability to export its specificities, its culture in order to avoid the earth to become a single homogeneous entity , but the meeting of local, regional or national specificities, characteristics.

A Terroir can be summarized by these words: It's all natural factors that characterize a  vineyard: soil, nature, composition, exposure, location, geology and microclimate....

We are at a time where knowledges of chemistry and technological opportunities can make drinkable wines from 08around the world. The prestige of France, such as any other country, depends on its authenticity, its soils, the small or medium size of its areas and historical know-how. Even a soil with "terroir" qualities can be transformed into an ordinary standard soil with non-rational chemical and physical measures wich will disrupt organisms which compose it and the soil will erode it.

As consumers, let's be happy and proud in our purchases, to favor the small producers and their production, for our pleasure and the pleasure of your families or friends.

To do business is not incompatble to have the good sense to preserve "Mother Nature", jobs and the future and to respect suppliers, customers and employees.

Just take the time to live, to share and discover!

Alain & Céline, managers
and the producers Patrimoine des Terroirs